Na jaren komt het er toch van. De twee grootste volleybalclubs in Apeldoorn gaan intensief samenwerken. Er zijn veel regionale trainingscentra (RTC) verdwenen. Samen met de FSG sportacademie springen Dynamo en Alterno in die leemte.
Door Walter van Zoeren – de Stentor

Volleybalbond Nevobo legt de talentontwikkeling bij clubs neer en stimuleert lokale initiatieven. Om te voorkomen dat regionaal talent haar heil elders zoekt, gaan de FSG, Dynamo en Alterno de samenwerking aan met regionale talentontwikkeling. ,,We willen ook in de talentontwikkeling volleybal Apeldoorn op de kaart zetten”, zegt Remy de Wit, sportief directeur van de FSG. ,,We komen als organisatie boven de verenigingen te staan bij deze talentontwikkeling. Die staat centraal. Met onze kennis op het brede spectrum en de volleybalkennis van de clubs. Het is de bedoeling dat we tussen de 50 en 100 talenten gaan begeleiden.”

Dat gaat zoveel mogelijk gebeuren op de campus van de FSG, maar er kan ook worden uitgeweken naar de accommodaties van de beide volleybalclubs. ,,Wat ons onderscheidt van de voormalige RTC’s is dat wij ook een lightversie aanbieden. Ook de spelers en speelster met iets minder talent kunnen terecht voor extra trainingen”, legt De Wit uit. ,,De topsporttalenten krijgen ondersteuning bij het leren plannen, coördinatie tussen school en sport en huiswerkbegeleiding. Maar ook met fysiektrainingen, medische begeleiding en de juiste voedingsadviezen.”

De programma’s worden aangeboden voor de leeftijdsgroepen onder 13, onder 15, onder 17 en 17+ bij de meisjes. Bij de jongens geldt het voor de leeftijdsgroepen onder 16, onder 18 en 18 jaar en ouder.

Krachttraining

Arjan de Groot, technisch coördinator van de jeugdopleiding van Dynamo, en André Jonker, lid van de technische commissie van Alterno, zijn erg blij met de samenwerking. ,,Het is mooi dat we al dat talent verder kunnen helpen in een volleybalstad als Apeldoorn”, zegt De Groot. De partijens begonnen afgelopen seizoen al voorzichtig met een samenwerking toen de Nevobo besloot te stoppen met de leeftijdsgroep jongens onder 15 jaar in de regio. ,,En dat is prima bevallen”, zegt De Groot. ,,We zien echt een groot verschil met de jongens die afgelopen jaar bij RTC’s elders trainden. De spelers die al extra trainden bij FSG zijn vooral fysiek een stuk verder.”

De Groot en Jonker zijn vooral te spreken over het bredere spectrum dat FSG aanbiedt. Jonker: ,,Wij als clubs hebben heel veel volleybalkennis, maar ergens houdt het op. Als je ziet wat er allemaal bij komt kijken naast het volleybal… voeding, medische begeleiding, onderwijs, krachttraining. Het is makkelijker en beter om de samenwerking aan te gaan met een partij die dat allemaal al in huis heeft.”

De trainers bij het FSG-programma moeten nog worden aangesteld. Het inhoudelijke programma dat na de zomer start, is wel uitgewerkt. De selectieprocedure voor talenten moet clubonafhankelijk gebeuren.

Jonker: ,,We moeten gaan samenwerken op het gebied van talentontwikkeling. En dat werkt niet als we elkaar in de haren vliegen als clubs, maar juist door samen te werken.”