Center Royal Eagles wil naar Amerika
door Walter van Zoeren – de Stentor Apeldoorn

Marleen Peek, de center van Royal Eagles, wil graag een plaats veroveren in de selectie van de Orange Angels. Maar het talent (17) weet ook dat ze geduld moet hebben.

 

Ze is een imposante verschijning op het basketbalveld. De pas 17-jarige Marleen Peek, 1.94 meter lang, is center van de FSG Royal Eagles uit Apeldoorn. De vrouw van de rebounds en scores is nog in de race voor de selectie van het Nederlands basketbalteam, de Orange Angels. Als een van de jongste spelers.

Bondscoach Hakim Salem maakt volgende week de selectie bekend die gaat beginnen aan de kwalificatiewedstrijden voor het EK in 2019. Op 11 november speelt Oranje in eigen huis tegen Oekraïne, vier dagen later treffen de Angels topland Spanje in een uitwedstrijd. Peek hoopt daar bij te zijn, maar weet dat de concurrentie groot is. De voorlopige selectie van 24 speelsters wordt volgende week gehalveerd. ,,Ik hoop natuurlijk dat ik er dan nog bij zit, dat zou geweldig zijn. Een droom die uitkomt, maar er komen binnenkort veel ervaren speelsters uit het buitenland terug tijdens de windows (de periode dat interlands worden afgewerkt, WvZ). Dus ik houd er niet echt rekening mee.”

Peek maakt al wel deel uit van Oranje U20 en speelde vorige maand nog met de Amsterdam Angels – het Oranje van speelsters uit de eredivisie – in de Europa Cup. ,,Dat ging heel goed, maar het grote Oranje is natuurlijk mijn doel. Maar ik ben nog jong, heb nog een hele toekomst voor me.”
Amerika

Die toekomst heeft de havist uit Apeldoorn al wel gedeeltelijk uitgestippeld. Ze speelt voor het tweede seizoen met Royal Eagles in de Vrouwen Basketball League. Daarna, met het havo-diploma op zak, lonkt een vervolg in de Verenigde Staten. ,,Ik wil geschiedenis of kinderpsychologie studeren”, vertelt ze. ,,En basketballen bij een college. Ik wil ervaren hoe het er daar aan toe gaat, ervaring opdoen, met en tegen Amerikaanse speelsters uitkomen. Daar word ik alleen maar beter van, want dat is het streven.”

Het avontuur lonkt en dat is Peek op het lijf geschreven. ,,Natuurlijk zal het wel even wennen zijn, zo ver weg. Maar ik ben er van overtuigd dat ik daarmee om kan gaan. En als ik college heb afgerond ben ik pas 22 jaar, als het goed is. Nog steeds erg jong.”

Ondanks haar jonge leeftijd woont Peek al vier jaar niet meer thuis. Ze zat eerst bij CTO Amsterdam, het opleidingsinstituut voor Oranje. Daar maakte ze na omzwervingen bij Landstede Zwolle en Bemmel, een stormachtige ontwikkeling door. ,,Veel trainen en op een heel hoog niveau. Dat paste perfect bij mij, want ik wilde alles uit mezelf halen.” Toch verkaste ze vorige zomer naar Apeldoorn, waar ze kan spelen met sterkere medespeelsters en buitenlandse talenten. ,,Ik voelde dat ik bij de Royal Eagles nog meer stappen kon maken. En alles zit hier dichtbij elkaar. We wonen op een campus, zitten op een paar minuten lopen van de trainings- en medische faciliteiten. Ideaal. Het verveelt ook nooit, we leren elkaar en andere sporters goed kennen.”