Na een fletse eerste helft kwam Royal Eagles in een flow. De basketbalsters uit Apeldoorn denderden vervolgens over topploeg Lekdetec heen en rukken op in de eredivisie: 69-64.

Door Jos Mulder – De Stentor Apeldoorn

In de eredivisie vrouwenbasketbal deed Royal Eagles goede zaken. De ploeg van Joost van Rangelrooy won van Lekdetec (69-64) en nadert de nummer twee daardoor tot op twee punten.

Trainer Joost van Rangelrooy sprak na afloop duidelijke taal: ,,In de eerste helft speelden we veel te flets. Hierdoor kon Lekdetec gewoon lekker hun eigen spel spelen.”

Hoewel met de rust beide ploegen elkaar nog in evenwicht hielden (29-29), leverde dat spel van Lekdetec de ploeg uit Bemmel aan het einde van het derde kwart een comfortabele voorsprong op van zeven punten (44-51). Die werd in het begin van de vierde doorgang zelfs nog uitgebouwd tot 14 punten (46-60).

,,Onbegonnen werk”, dacht captain Marlou de Kleijn op dat moment. ,,Je kijkt dan naar het scorebord en denkt: dit gaat ‘m vandaag niet worden.”

Van Rangelrooy was echter een andere mening toegedaan. De Apeldoornse hoofdcoach vluchtte in een time-out om zijn vrouwen op scherp te zetten. ,,Ik heb in die pauze gezegd dat we van zone- naar man-to-man-verdediging overgingen en dat ik de vijf die op dat moment in het veld stonden de kans wilde geven te laten zien wat ze waard zijn. De opdracht was binnen drie minuten zes punten in te lopen. Als dat lukt, weet je dat je nog een kans maakt de match te winnen.”

Dat die kansen er lagen, voelde aanvoerdster De Kleijn vanaf dat moment ook. Haar ploeg maakte in de volgende drie minuten geen zes maar elf punten en kwam even later zelfs op gelijke hoogte. Wat volgde waren 18 spannende slotseconden, waarin de wedstrijd werd beslist. Die begonnen met een steal van De Kleijn. ,,Ongelofelijk dat ze die zomaar weggaf”, zei de aanvoerdster, ,,en dat ze vervolgens ook nog een onsportieve overtreding maakte. Daardoor kregen wij niet alleen twee vrije worpen, maar ook nog eens balbezit op de middenlijn, waaruit we weer scoorden.”

Met vier punten op rij en een 68-64 voorsprong in de tas kregen De Kleijn en de ploeg het gevoel dat winst er wel degelijk in zat. Helemaal toen met nog 8 seconden op de klok Yfke Hoek met een vrije worp het verschil op vijf bracht. ,,We voelden als team die laatste minuten dat het er gewoon in zat. We kwamen in een flow, verdedigden agressiever en gingen veel effectiever met onze kansen om. Een mooi gevoel.”

Joost van Rangelrooy sloot zich bij de woorden van zijn aanvoerster aan. ,,Een mooie prestatie van deze meiden. Helemaal als je bedenkt dat we tegenslag hadden, doordat we afscheid moesten nemen van onze guard Danielle Boiago. Zij is terug naar Canada. Bovendien had de helft van deze meiden al een wedstrijd in de benen, omdat ze zich vanmiddag met het team van onder 20 voor de halve finale van de beker wisten te plaatsen. Dat allemaal bij elkaar opgeteld maakt deze prestatie extra bijzonder.”