Door Jos Mulder – de Stentor Apeldoorn

Basketbalsters winnen voor de tweede keer dit seizoen. Alleen is de wijze waarop dat gebeurt nog voor verbetering vatbaar. Coach Joost van Rangelrooy wil meer bezieling in zijn team

In een matig gevuld Omnisportcentrum zetten de Apeldoornse basketbalsters gisteren het Amsterdamse CTO eenvoudig opzij. Het verschil was bij de rust al gemaakt (51-31). Het werd uiteindelijk 80-63. Door deze overwinning stijgt de ploeg van coach Joost van Rangelrooy naar de vierde plaats op de ranglijst. Een plek die aan het einde van de competitie recht geeft op deelname aan de play-offs.

Van een uitbarsting van grote vreugde was gisteravond na het laatste fluitsignaal echter geen sprake. De tweede seizoenswinst was weliswaar binnen, maar de wijze waarop die tot stand was gekomen, stemde allerminst tot tevredenheid.

Van Rangelrooy was dan ook zuinig met complimenten richting zijn team. ,,Dit was niet onze beste wedstrijd”, aldus de coach, ,,maar we hebben twee punten en dat is nu het belangrijkste.” Volgens Van Rangelrooy verzuimde zijn ploeg het krachtsverschil met de Amsterdammers te verzilveren. ,,CTO was bij lange na niet compleet, dus we moeten eigenlijk over ze heen denderen.” Dat dat niet gebeurde, weet van Rangelrooy voornamelijk aan de instelling van zijn speelsters. Het moet volgens de nieuwe hoofdcoach van de Royal Eagles allemaal veel professioneler bij zijn vrouwen. ,,Op dit niveau moet je er elke wedstrijd vol voor gaan, eruit willen halen wat erin zit. Dat miste ik vandaag bij mijn speelsters. Daardoor kon ik de drie junioren Beunk, Meijerink en Scholten, die ik had meegenomen, amper laten spelen en dat is toch zonde.”

Aanvoerster Marlou de Kleijn sprak na afloop woorden van gelijke strekking. Volgens de international, die na haar zwangerschap bij Royal Eagles het basketbal weer heeft opgepakt, leed haar ploeg erg veel balverlies. ,,Het was erg rommelig, waardoor we aan het publiek niet konden laten zien wat we in huis hebben”, aldus De Kleijn, die met achttien punten, waaronder twee driepunters, een belangrijk aandeel had in de overwinning.

De Kleijn scoorde niet de meeste punten. Die eer viel te beurt aan Marleen Peek. De jeugdige center zit in haar examenjaar, maar gaat daarnaast vol voor het basketbal. Peek vond dat ze zelf goed uit de startblokken kwam, maar het laatste kwart moeite had om het niveau bij te houden. ,,Ik kon niet echt een tandje bijzetten”, aldus de 1.94 meter lange Peek.

Joost van Rangelrooy zocht na afloop geen excuses bij zijn goed gevulde lappenmand, al had hij daar alle reden toe. Tegen CTO kon hij namelijk nog steeds geen beroep doen op Esther Fokke en Birte Steggink (beide kruisbandblessure). Tevens ontbraken Laura Steggink (op de weg terug na een enkelblessure) en Asa Kantebeen (ziek).

,,Ons doel is in de eerste plaats de final-four halen, die we begin januari hier in Apeldoorn organiseren. Daarvoor moeten we wel een stuk beter gaan spelen.”